Press

OORSTOF: Josh Berman Trio & Joachim Badenhorst + Raphael Malfliet / Todd Neufeld / Carlo Costa

 
Joachim Ceulemans - foto's: Geert Vandepoele - 26 april 2016

Enkele jaren geleden organiseerde SoundinMotion twee concertreeksen getiteld "The Chicago Jazz Connection" en "The New York Jazz Connection", waarmee in en rond Antwerpen een aantal kwalitatieve bands werden gepresenteerd met een link naar beide steden. Tijdens een fascinerende OORSTOF-avond op zondag 24 april waren Chicago en New York alweer alomtegenwoordig, al hadden ook twee Belgen heel wat in de pap te brokken.

Van Dendermonde naar New York, het is geen alledaagse move. Maar een ambitieuze muzikant als Raphael Malfliet heeft er nu eenmaal wat voor over om zijn artistieke ideeën in de praktijk te kunnen brengen. In 2014 stapte deze jonge bassist op het vliegtuig richting de Big Apple en speelde daar een reeks concerten met gitarist Todd Neufeld en drummer/percussionist Carlo Costa, enkele gelijkgestemde zielen die zich wel konden vinden in de eigenwijze muzikale exploten van de in 1990 geboren Belg. Daarmee was een duurzame connectie gelegd en eind 2015 keerde Malfliet terug naar New York om met dit trio enkele van zijn composities in te blikken, met het oog op een release ergens eind 2016. Hun concert in het Antwerpse Zuiderpershuis was een voorproefje van wat we binnen enkele maanden op die plaat mogen verwachten.

Via een geraffineerd detailspel eiste het trio aandacht en concentratie, en werd het publiek al van bij de openingsminuten op scherp gezet. De percussie van Costa speelde daarin een bepalende rol en zorgde voor de meest opvallende bewegingen. De set die de Italiaanse New Yorker rond zich had gebouwd (compleet met grote trom, houtblokken en bekkens) leek een soort androgyne tussen een jazzdrum en een klassieke percussieset, en daarnaast werd nog eens een heel gamma aan stokken, mallets en ander gerief gehanteerd om al die klankbronnen aan te boren. Hij zette dit alles echter heel zuinig en bedachtzaam in want de stilte had een prominente plaats binnen de composities. Malfliet is naar eigen zeggen beïnvloed door componisten als Feldman, Stockhausen, Webern en Ligeti, en dat was ook wel te merken aan de esthetiek binnen zijn werk, waar al het overbodige werd weggelaten en enkel de essentie overbleef.

Er werd gewerkt met deels grafische partituren (nog zo’n link met bovengenoemde componisten) en de muziek zweefde ergens op een plaats waar compositie en improvisatie een bizarre paringsdans hielden. Voor het publiek was het dan ook vooral een fascinerend schouwspel om de drie bezig te zien binnen een eerder impliciet afgebakend muzikaal speelterrein, waar twee uitgebreide stukken zich traag ontwikkelden via zowel conventioneel gecomponeerde partijen als meer verdoken en geïmproviseerde bijdragen. Malfliet hield zijn elektrische bas daarbij bijna voortdurend rechtop zoals een contrabas, gebruikte meermaals de strijkstok en vond een goede tegenstem in de afwisselend ijle en scherpe erupties van Neufelds gitaar.

Het geluidsniveau haalde nergens een noemenswaardige piek, het hele gebeuren had wat weg van een beheerste muzikale meditatie met een onvoorspelbare dynamiek, wat een beetje aan het opmerkelijke albumKoan van Tyshawn Sorey deed denken. Op een gegeven moment kon men zelfs een klok horen tikken achterin de zaal, waardoor het plots daagde dat we de tijd tijdens deze performance helemaal uit het oog hadden verloren. Nu is het voor het trio vooral zaak om dit geheel overtuigend te vertalen naar de aangekondigde plaat, want dit was van het meest intrigerende en hermetische dat het OORSTOF-publiek de afgelopen jaren al kreeg voorgeschoteld.26570040322_16c1d643eb_o

Draai om je oren Malfliet/Neufeld/Costa zondag 24 april 2016, Oorstof, Zuiderpershuis, Antwerpen

http://draaiomjeoren.blogspot.be/2016/05/concert-concert-terug-naar-het-begin.html     (Ben Taffijn)

De Antwerpse bassist en componist Raphael Malfliet toog na zijn studie aan het conservatorium in Antwerpen naar New York. Dat heeft hem goed gedaan. Hij kwam hier in aanraking met een groep muzikanten die opereert op het grensvlak van hedendaags gecomponeerd klassiek en experimentele jazz, leerde op een andere manier muziek maken én schrijven, en verrijkte zijn basspel met een groot scala aan alternatieve technieken. In 2015 leidde het tot cd-opnamen en nu toont Malfiet aan het publiek van deze Oorstof-editie zijn kunsten. Hij doet het niet alleen. Uit New York komen de twee musici met wie hij ook de opnames maakte die in september op Ruweh Records uit gaan komen: percussionist Carlo Costa en gitarist Todd Neufeld.

De muziek, die Malfliet van a tot z componeerde, heeft veel weg van hedendaagse kamermuziek en de twee lange stukken die het trio speelt gelijken op ingetogen en delicate sferische klanklandschappen, waarin de stilte ongeveer een even grote plaats inneemt als de klanken. Het trio blinkt ook uit in het onorthodoxe gebruik van de instrumenten. Malfliet speelt basgitaar, maar doet dat slechts hoogst zelden op de traditionele manier. Vaak staat het instrument rechtop op zijn schoot en tovert hij met behulp van de strijkstok de spannendste noten tevoorschijn. Ook Costa draagt bij aan die bijzondere klankwereld met zijn bijzondere percussieopstelling. Een zeer grote trom zorgt voor diepe sonore slagen en woodblock en diverse bellen geven regelmatig een oosterse sfeer aan de muziek. Neufeld op gitaar levert vaak de kleuring aan het geheel met zijn hoge gitaaraanslagen, maar is tevens her en der verantwoordelijk voor een muzikale uitspatting die ervoor zorgt dat de muziek spannend en onverwachts blijft.